Żywienie psów i kotów z chorobą nowotworową

Choroby nowotworowe to jedne z najczęśtszych przyczyn śmierci psówi kotów. Szacuje się, że choroba nowotworowa stanowi przyczynę śmierci około 30-50% psów i kotów, z czego ponad 40% suk niesterylizowanych średnio ponad 10 rokiem życia choruje na nowotwór listwy mlecznej. Należy pamiętać, że dzięki rozwojowi onkologii weterynaryjnej wiele zwierząt udaje się skutecznie wyleczyć. Statystycznie, ponad połowa ogółu czworonożnych pacjentów trafiających do weterynarza miała, ma lub zachoruje na nowotwór.

Nowotwory u psów i kotów (oraz ludzi) powstają jako efekt gromaczenia się uszkodzeń w materiale genetycznym (mutacji), których z pewnych powodów nie udaje się naprawić. Do przekształcenia się zdrowej komórkiw nowotworową potrzeba co najmniej kilku mutacji w obrębie jednego genomu.

Choroby nowotworowe oraz leczenie onkologiczne mogą doprowadzić do wyniszczenia organizmu. Tak samo jak u ludzi tak i u zwierząt mówimy o zespole kacheksji- anoreksji, czyli o wyniszczeniu nowotworowemu organizmu. Wyniszczenie organizmu jest związane z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek.

Nowotwór czerpie substancje z procesów metabolicznych, nie tylko z pokarmu, który pobrał, ale i z rezerw organizmu. W efekcie tego organizm jest w fazie wyniszczenia – staje się słaby, zmniejsza się jego masa ciała. Spadek masy ciała doprowadza do upośledzenia funkcji organizmu, spada odporność oraz apetyt.

Jednym z czynników warunkujących pomyślny przebieg leczenia jest dobra kondycja zwierzęcia. Pacjent dobrze odżywiony, ustabilizowany jest w stanie lepiej udźwignąć leczenie onkologiczne np. chemioterapię.

Żywienie pacjenta onkologicznego jest ważnym elementem profilaktyki i leczenia. Celem dietoterapii w tej jednostce chorobowej jest poprawa i pomoc zwierzęciu w leczeniu, bez wpywu na dalszy rozwój zmian nowotworowych. Dlatego jedyną możliwą dietą, jaką tutaj należy uwzględnić, jest dieta wysokobiałkowa, wysokotłuszczowa oraz kaloryczna, ale z ograniczoną ilością węglowodanów ze względu na to, iż nowotwór do wzrotu potrzebuje m.in. glukozy.

Ze względu na zróżnicowanie objawów chorobowych najlepszym rozwiązaniem jest dieta gotowana (gotowany odpowiednik diety surowej BARF) z odpowiednią suplementacją. Kalorie naszemu pacjentowi powinniśmy dostarczy głównie z białek i tłuszczów. Ważne, by w diecie nie zabrakło niezbędnych witamin antyoksydacyjnych, takich jak: witaminy A, E, K i C oraz związków minerlnych takich jak: selen, miedź, cynk czy żelazo.

Stosowanie specjalistycznej diety powinno odbywać się dożywotnio przy wsparciu dietetyka zwierzęcego lub/i lekarza weterynarii, który będzie prowadził monitoring leczenia pacjenta onkologicznego.